Afrykańskie przyprawy o ciekawych właściwościach

Opublikowano przez Redaktor

Przyprawy z Afryki cieszą się coraz większą popularnością na polskim rynku. Większość osób sięga po nie z myślą o przygotowywaniu kulinarnych specjałów, ale niektórzy korzystają z ich prozdrowotnych właściwości. Warto zapoznać się z działaniem wybranych ziół i przypraw, które pochodzą z Egiptu, Namibii czy Algierii.

Trawa cytrynowa – właściwości zdrowotne

Amatorzy afrykańskich ziół i przypraw koniecznie powinni zwrócić uwagę na trawę cytrynową, którą sprowadza się głównie z Egiptu. Jest ona świetną alternatywą dla cytryny lub kwasku cytrynowego, aby zapewnić potrawom, herbatom i ziołowym naparom ciekawy smak. Niewiele osób wie, że trawa cytrynowa ma także właściwości zdrowotne. Napar na jej bazie jest zalecany w przypadku stanów depresyjnych, spadku koncentracji czy dolegliwości trawiennych. Trawa cytrynowa pomoże zbić gorączkę i pokonać bóle głowy – w tym celu wystarczy przygotować kąpiel na bazie aromatycznych olejków. Przyprawa często jest wykorzystywana w pielęgnacji skóry, głównie ze względu na właściwości ściągające. Po trawę cytrynową powinny sięgnąć osoby borykające się ze zmianami trądzikowymi czy łupieżem.

Karob – dlaczego warto go stosować?

Z dalekiej Afryki pochodzi także inna przyprawa, która wciąż jest mało znana w naszym kraju – karob. Proszkowaną postać sprowadza się między innymi z Algierii. W kuchni sprawdzi się jako zdrowsza alternatywa dla kakao – na bazie karobu można stworzyć wiele słodkich wypieków. Ta nietypowa przyprawa z Afryki jest źródłem wielu cennych minerałów, w tym wapnia, fosforu, magnezu czy żelaza. Warto spożywać go regularnie, aby opóźnić procesy starzenia się organizmu. Karob ma także zbawienny wpływ na kości, dlatego jest zalecany osobom cierpiącym na osteoporozę. Na szczególną uwagę zasługują jego właściwości antynowotworowe – przede wszystkim w kontekście profilaktyki raka płuc.

Czarci pazur – mało znane zioła z Afryki

Amatorzy afrykańskich przypraw i ziół koniecznie powinni zwrócić uwagę na czarci pazur pochodzący z Afryki Południowej. Regularne picie naparów z tej nietypowej rośliny pozytywnie wpłynie na kondycję stawów, mięśni i kręgosłupa. Warto jednak zaakcentować przede wszystkim jej właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Czarci pazur jest także zalecany osobom, którym zależy na pokonaniu stresu oksydacyjnego. Ponadto, świetnie sprawdzi się jako środek profilaktyczny pod kątem dolegliwości reumatycznych. Warto podkreślić, że zioła z Afryki są najskuteczniejsze przy regularnym stosowaniu – ta zasada dotyczy również czarciego pazura.

Afrykańskie przyprawy zachwycają różnorodnością aromatów i walorów smakowych, dzięki czemu można je wykorzystywać na wiele sposobów, w zależności od kulinarnych preferencji. Warto jednak wziąć pod uwagę również ich prozdrowotne właściwości – przyprawy z Afryki świetnie sprawdzą się w roli naturalnej profilaktyki. Poza czarcim pazurem, karobem czy trawą cytrynową, należy wspomnieć chociażby o cynamonie, suszonej bazylii czy hibiskusie, które pochodzą z najdalszych afrykańskich zakątków.