Ekstrakt z jagód Acai – czym jest?

Opublikowano przez Redaktor

Z wyglądu przypominają borówkę amerykańską, a smakują jak rodzima jagoda. Ekstrakt z jagód Acai otrzymuje się dzięki procesowi suszenia specjalnie wyselekcjonowanego surowca. Dzięki tej metodzie posiada on te same właściwości, które są charakterystyczne dla świeżych owoców. Co kryje w sobie, że zyskuje coraz większą popularność na świecie?

Niesamowicie silny antyoksydant

Jest silniejszy niż żurawina, czarne jagody czy maliny. Owoc palmy brazylijskiej dostarcza niezbędnych składników takich jak: polifenole, kwas ferulowy, witaminę C, E, witaminy należące do grupy B (B1, B2, B3), wapń, potas, żelazo,fosfor, białka, oleje Omega 3 i 9. Badania dowiodły, że jagoda brazylijska może znacząco wpływać na hamowanie rozwoju komórek nowotworowych.

Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

Kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy (z grupy Omega-9) oraz kwas linolowy (Omega-6) podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniżają szkodliwego (LDL). Są to związki odpowiedzialne za profilaktykę chorób układu krążenia.

Wspiera diety redukcyjne

Ekstrakt z jagód Acai choć nie jest typową tabletką na otyłość to obecność w nim błonnika zdecydowanie ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki ciała oraz podczas stosowania diet odchudzających. Niski wskaźnik glikemiczny pomaga w walce z nadmiernym apetytem i zmniejsza uczucie głodu. Spożycie większych ilości niż są zalecane może skutkować problemami żołądkowo-jelitowymi.

Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzmarszczkowo

W jagodach brazylijskich znajdują się przeciwutleniacze, które chronią organizm ludzki przed działaniem wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się komórek. Duża zawartość polifenoli (m.in. kwas elagowy) również wykazuje działanie przeciwutleniające. Właściwości te zostały docenione i Acai znalazły się na tzw. liście ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – jest to lista produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy.

Zapobiega infekcjom

Osoby z bardzo niską odpornością zwykle nie radzą sobie z zarazkami chorobotwórczymi. Substancje występujące w ekstrakcie doskonale zabezpieczają system immunologiczny i nie pozwalają im wniknąć. Chronią przed zakażeniami o podłożu bakteryjnym, wirusowym oraz grzybiczym.

Polepsza trawienie

Błonnik pokarmowy nie tylko przyśpiesza procesy przemiany materii, ale przyspiesza procesy trawienia i zapobiega zaparciom. Jednocześnie wpływa na poprawę stanu przewodu pokarmowego, zwłaszcza okrężnicy. Ten odcinek jelita jest szczególnie narażony na różne schorzenia.

Zwiększa wydajność organizmu

Obecność białka jest niezbędna do prawidłowych procesów życiowych. Wzmacnia narządy wewnętrzne, mięśnie, jak też poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki przyjmowaniu jagód Acai człowiek pracuje wydajniej, staje się silniejszy i rzadko odczuwa zmęczenie.

Gdzie kupić ekstrakt?

Świeże owoce jagody brazylijskiej nie nadają się do transportu na duże odległości, z uwagi na bardzo szybkie straty swoich leczniczych właściwości po zerwaniu. Dlatego dostępne są wyłącznie w postaci soku lub tabletek.