Morwa biała – mało popularna bakalia?

Opublikowano przez Redaktor

Morwa biała jest znana głównie jako pożywienie dla gąsienic jedwabnika morwowego. Jest to liściaste drzewo, które wytwarza owoce, kształtem przypominające naszą rodzimą jeżynę. Pochodzi z Chin, gdzie uprawiane są dwa gatunki morwy – biała i czarna. Chińczycy już dawno odkryli i z sukcesem wykorzystywali jej właściwości lecznicze. Chociaż w Europie pojawiła się już w czasach średniowiecznych, to w Polsce stosowana jest dopiero od XX wieku. W sklepach ze zdrową żywnością dostępna jako bakalia. Nie tylko dobrze smakuje, ale posiada znakomite walory zdrowotne.

Inne części rośliny też można wykorzystywać

W owocach o słodkim smaku znajduje się glukoza, fruktoza, maltoza, sacharoza, kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy), flawonoidy o działaniu przeciwnowotworowym, pektyny regulujące pracę jelit, garbniki działające ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Liście zawierają witaminy z grupy B. Jest to tiamina, która wpływa na poprawę nastroju, ryboflawina na lepszy wzrok, pirydoksyna wspomaga produkcję krwinek czerwonych i procesy syntezy białek. W liściach znajduje się też kwas nikotynowy, który poprawia funkcjonowanie mózgu, sterole, kwas fumarowy i palmitynowy. Z korzenia można przygotować wyciąg, który wspiera organizm w przypadku kaszlu, astmy oraz przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych.

Pyszne bakalie

W sprzedaży dostępne są bardzo smaczne, słodkie, suszone owoce bez pestek. Stanowią doskonałą zdrową przekąskę. Świetnie nadają się także na pierwsze śniadanie. Idealnie komponują z musli, kaszą jaglaną i innymi owocami suszonymi, na przykład z pestkami słonecznika, dyni lub orzechami. Taki poranny posiłek dostarczy mnóstwo witamin i energii. Morwa biała to również doskonały dodatek do wielu ciast, ciasteczek kruchych, owsianych i innych deserów. Można z niej samodzielnie przyrządzić smaczną konfiturę i dżem. Systematyczne jedzenie działa odmładzająco.

Skuteczne nalewki i wyciągi

Nalewka z liści morwy białej to świetny sposób na zwalczanie gorączki w przeziębieniach, biegunek i dolegliwości żołądkowych. Dzięki właściwościom ściągającym śluzówkę działa odkażająco przy anginie. Doskonale regeneruje i wzmacnia organizm zwłaszcza w okresach obniżonej odporności. Wyciąg z liści posiada właściwości przeciwzapalne i chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem. Obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a to z kolei prowadzi do zmniejszania ryzyka miażdżycy. Ponadto wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Dostępne w aptece herbatki ekspresowe lub mieszanki ziołowe do sporządzania naparu są idealnym napojem dla diabetyków i osób z nadwagą. Lecznicze substancje zawarte w morwie białej znakomicie zmniejszają łaknienie na słodycze, a tym samym zapobiegają odkładaniu tkanki tłuszczowej, wspomagając diety odchudzające. Dodatkowo wyciąg z liści przeciwdziała tworzeniu się na skórze nieestetycznych przebarwień i ciemnych plam.

Warto sięgać po morwę białą w każdej postaci, a z pewnością w niedługim czasie nasz organizm odczuje same korzyści.