Jak najskuteczniej zaparzać zioła?

Opublikowano przez Redaktor

Stosowanie ziół w profilaktyce wielu schorzeń ma niebagatelne znaczenie. Ziołowe napary odznaczają się silnym działaniem i odpowiednio przyjmowane nie wywołują niepożądanych skutków ubocznych. Zwykle za sprawą smaku czy sposobu zaparzania ziołowego suszu nie wszyscy chętnie je pijemy. Oczywiście można nabyć gotowe ziołowe herbaty w wygodnych pojedynczych torebkach, ale co w przypadku przygotowywania nietypowych mieszanek do picia?

Jak zrobić wywar/odwar?

Tradycyjnym sposobem parzenia ziół jest sporządzenie wywaru. Powstaje poprzez gotowanie twardych części ziół czyli korzeni, kłączy, nasion. Należy je pokroić, połamać większe części i włożyć do naczynia z wodą. Przykryć i gotować powoli przez około 10 minut. Tak uzyskany wywar trzeba odcedzić od wygotowanych części roślin. A jeśli parowanie wody jest za intensywne, można ją uzupełnić.

Ziołowy napar

Napar jest najbardziej popularnym sposobem przygotowywania ziół do picia. Postępujemy podobnie jak z zaparzaniem herbaty. W porcelanowym czajniczku od herbaty trzeba umieścić kwiaty, rozdrobnione liście i łodygę. Optymalne proporcje to 25-50 gramów suszonego zioła na pół litra wody. Następnie należy zalać wrzącą wodą. Potem przykryć i odstawić na kilka lub kilkanaście minut. Po upływie tego czasu można już odcedzić i powoli pić ziołowy napój. Znakomicie smakuje i na gorąco i na zimno. Warto wiedzieć, że zioła do naparów można komponować jako mieszanki. W tym celu można ze sobą połączyć koper włoski, lawendę czy miętę. Napar sporządzony w większej ilości można przetrzymywać w chłodnym miejscu i nie dłużej niż dwa dni, ale najsmaczniejszy jest zaparzany na bieżąco według potrzeb.

Syrop

Powstaje na bazie naparu lub wywaru z ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia. Najprościej jest wymieszać około 300 g cukru w 600 ml naparu lub wywaru i całość powoli podgrzewać by zaczęła wrzeć i do momentu rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu leczniczy ziołowy syrop można przechowywać długo, pod warunkiem, że będzie stał w ciemnej szklanej butelce, w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. Doskonałą alternatywą dla cukru jest miód pszczeli, który wzmocni działanie syropu. Dodaje się go w proporcji 1/4 do ilości naparu. W czasie przeziębień czy kaszlu okaże się bardzo pomocny.

Zaparzacz do herbaty Bodum

Do przygotowania ziołowego napoju świetnie sprawdzi się zaparzacz do herbaty. Jest skutecznym i niezwykle komfortowym rozwiązaniem, gdy mamy przyrządzić napój z mieszanki ziół. Praktyczny szklany dzbanek wykonany jest z materiału o wysokiej odporności na różnice temperatur i jakości, nie wchodzi w reakcje chemicznie z suszem. Umieszczone wewnątrz stalowe sitko z silikonowym kołnierzem jest szczelne, dzięki czemu napój dłużej zachowuje wysoką temperaturę i doskonały aromat niż w przypadku metod tradycyjnych. Po zaparzeniu ziołowe fusy pozostaną w sitku, a nalewany do filiżanki napar zyska naturalną barwę. Zaparzacz do herbaty Bodum to znakomity sposób na szybkie sporządzenie ziołowego naparu.