Nietypowe przyprawy pochodzące z Europy

Opublikowano przez Redaktor

Egzotyczne przyprawy kojarzą się przede wszystkim z Azją i Afryką, tymczasem wiele nietypowych przypraw pochodzi z krajów europejskich. Niektóre z nich mają przede wszystkim kulinarne zastosowanie, a inne posiadają również właściwości zdrowotne. W poszukiwaniu nowych smaków Polacy coraz chętniej sięgają po mniej popularne przyprawy, które wykorzystują nie tylko w kuchni. 

Szafran – zastosowanie

Z gorącej Hiszpanii pochodzi szafran, cieszący się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem – nie tylko ze względu na walory smakowe. Wystarczy dosłownie szczypta, aby dzięki tej przyprawie zmienić smak przygotowywanych potraw. Szafran dodaje się do dań rybnych, potraw z ryżu czy paelli. Jest on również ceniony jako dodatek do deserów oraz warzyw. Warto zwrócić uwagę na jego właściwości medyczne – jeśli chodzi o szafran, zastosowanie tej przyprawy ma znaczenie nie tylko profilaktyczne. W niektórych przypadkach przyprawa może być skuteczną alternatywą dla farmakologicznego leczenia. Jest on szczególnie zalecany w przypadku dolegliwości związanych z napięciem miesiączkowym oraz wrzodami żołądka. Ostatnio na nowo odkryto działanie antydepresyjne szafranu – porównywalne z substancjami zawartymi w wybranych lekach. 

Biały mak – najważniejsze zalety 

W naszej kuchni dość często stosowany jest mak niebieski, jednakże warto nieco bliżej przyjrzeć się jego białemu odpowiednikowi. Biały mak pochodzi z Czech i wyróżnia się słodkawym smakiem, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w pieczeniu ciast, słodkich bułeczek czy tortów. Ponadto, można go dodawać do niektórych potraw na bazie ryżu. Ciekawostką są jest jego działanie uspokajające. Niektórzy specjaliści zalecają biały mak na kaszel. Przede wszystkim jednak ma on zastosowanie w kuchni, a amatorom słodkości kojarzy się jako obowiązkowy składnik do przygotowania tradycyjnych rogali marcińskich.

Inulina – zdrowsza alternatywa dla cukru

Z Holandii sprowadzamy inulinę, która w kuchni jest traktowana jako zamiennik dla cukru (głównie dla cukru pudru). Ten niepozorny biały proszek ma przede wszystkim działanie prozdrowotne – jest bardzo skuteczny w walce ze złym cholesterolem oraz pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Nie bez powodu inulina jest częstym składnikiem dietetycznych suplementów, jako dodatek mający zbawienny wpływ na pracę jelit. Od wielu lat naukowcy przyglądają się przede wszystkim jej działaniu antynowotworowemu – inulinę zaleca się w przypadku profilaktyki raka prostaty oraz raka piersi. W kuchni natomiast sprawdzi się nie tylko jako zamiennik cukru, ale także jako składnik zagęszczający zupy. Warto dodawać ją do jogurtów czy deserów, aby poprawić ich smak i w prosty sposób zadbać o swoje zdrowie.

Polacy coraz chętniej odkrywają nietypowe właściwości europejskich przypraw, co jest związane z większą świadomością dotyczącą zdrowego stylu życia. Biały mak, inulina czy szafran mogą być wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale także jako składniki lecznicze. Skuteczność ich działania jest zależna od regularności w stosowaniu oraz zachowania optymalnych proporcji.