Parzenie zielonej herbaty, a innych herbat

Opublikowano przez Redaktor

Zielona herbata zaliczana jest do najstarszych wśród wszystkich znanych herbat. Jej wartości zdrowotne cenione od przeszło pięciu tysięcy lat. Charakteryzuje ją znakomity smak i aromat, a przy tym podnosi odporność, poprawia trawienie, odchudza i odmładza. Jednak, aby w pełni zadbała o nasze zdrowie musi być w odpowiedni sposób zaparzona. W przypadku przygotowania zielonej herbaty, alei innych gatunków, ważna jest jakość wody, ilość użytego suszu, temperatura i czas parzenia.

Jakość wody

Najbardziej odpowiednia będzie woda miękka, niechlorowana i o niskiej zwartości wapnia. Tak zwana kranowa jest wodą twardą, z dużą ilością chloru. Nie powinna być używana bezpośrednio do gotowania. Dlatego najlepiej ją przefiltrować lub nalać i pozostawić do odstania. Można też skorzystać z niegazowanej wody mineralnej. Aromat zielonej herbaty najlepiej wydobywa woda napowietrzona. Dlatego nie używamy tej, która raz była przegotowana, bo się odpowietrzyła. Można ją podgrzać do momentu aż zaczną się w niej unosić bąbelki powietrza, odczekać chwilę i wtedy zaparzyć herbatę.

Ile potrzeba suszu?

Zielonej herbaty należy wsypać jedną łyżeczkę na szklankę o pojemności 200 ml. Natomiast czarnej i czerwonej Pu-erh 1 łyżeczkę suszu na 250 ml. Ilość herbacianych liści można zwiększyć proporcjonalnie do ilości wody. Jeśli napar będzie zbyt mocny wtedy można rozcieńczyć wodą, podobnie jak wszystkie herbaty. W zależności od indywidualnych upodobań możemy użyć mniejszą lub większą ilość wody.

Temperatura

Zielonej herbaty absolutnie nie powinno się zaparzać wrzątkiem, bo nie tylko stanie się mętna, ale przede wszystkim straci smak (będzie gorzka) i cenne dla zdrowia właściwości. Temperaturę wody należy dostosować do rodzaju herbaty. I tak odmiany mocniejsze, do których zalicza się herbaty chińskie zalewa się wodą o temperaturze 70–85°C, a bardziej delikatne (japońskie) o temp. 60-70°C. Warto przypomnieć, jeśli nie mamy termometru, że temperatura wody po zagotowaniu po 3-4 minutach ma około 95°C (odpowiednia do herbat czarnych), po 12-17 minutach woda osiąga temperaturę odpowiednią do parzenia zielonej lub białej herbaty, czyli 70-85°C.

Czas

Czas parzenia herbaty zależy od jej gatunku lub wielkości liści. Zwykle zielonej trwa od 2- 4 minut, nie dłużej. Napar uzyskany podczas pierwszego zaparzania trwający do 3 minut będzie pobudzać, a z drugiego relaksować i uspokajać. Ta zasada dotyczy także herbat czarnych. Zieloną można parzyć kilkukrotnie, jednak po określonym czasie trzeba oddzielić liście. W przeciwnym razie napój stanie się cierpki, gorzki i w rezultacie nieprzyjemny podczas picia. Dlatego po zakończeniu trzeba przelać gotowy napar do ogrzanego czajniczka, z którego potem można nalewać do filiżanek. Do sporządzenia herbacianego napoju najlepiej użyć zaparzacz tłokowy do herbaty Bodum. Posiada on stalowy filtr z tłokiem, dzięki czemu zatrzyma wewnątrz całą odsączoną zawartość. Przygotowany w taki sposób napar będzie wyjątkowo aromatyczny i smaczny.