Sposoby parzenia kawy

Opublikowano przez Redaktor

Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie funkcjonowania bez kawy. Mała czarna powinna być aromatyczna i dodawać energii od rana. Parzona może być na wiele sposobów w zależności od indywidualnych upodobań, ale też wyboru urządzeń. Na rynku jest ich wiele, dlatego aby nabyć odpowiedni dla siebie należy zapoznać się z parametrami i możliwościami.

Zaparzacz do kawy

Świetnym sposobem na otrzymanie wysokiej jakości kawy jest zaparzacz do kawy Bodum. Służy do szybkiego i komfortowego zaparzania. Szklany dzbanek zaopatrzony w praktyczny tłok i sitko dokładnie zatrzymuje fusy w naczyniu w trakcie nalewania. Najpierw musimy odmierzyć odpowiednią ilość mielonej kawy i wsypać do dzbanka z zaparzaczem. Zalać wrzątkiem, ale tak, by od górnej krawędzi naczynia pozostała przestrzeń około 2,5 cm. Następnie delikatnie zamieszać i założyć pokrywkę z tłokiem. W zależności od gatunku kawy czy indywidualnych preferencji należy pozostawić całość do zaparzenia na około 3-5 minut. Po tym czasie docisnąć tłok z filtrem do dna dzbanka i przelać do filiżanek. Uniwersalny zaparzacz do kawy Bodum można także wykorzystać do sporządzenia herbaty zielonej, czarnej czy ziołowej.

Ekspres ciśnieniowy

W tym urządzeniu bardzo ważnym czynnikiem jest ciśnienie. Kawa przygotowana pod wysokim ciśnieniem jest zdrowsza i lepiej przyswajalna. W ten sposób przyrządzimy ją na sposób włoski czyli espresso. Jest to napar podawany w filiżance otrzymany w procesie przechodzenia wody przez drobno zmieloną kawę. Woda przeciska się pod ciśnieniem 9 barów, w temperaturze w granicach 88-920°C i w czasie około 25-30 sekund. Espresso prawidłowo przyrządzone powinno mieć kremową piankę na powierzchni. Włosi piją espresso z dużą ilością cukru.

Ekspres przelewowy

Pozwoli na przygotowanie kawy bez fusów. Gorąca woda przelewa się przez filtr ze zmieloną kawą i małymi porcjami wlewa do szklanego dzbanka. Urządzenie to zazwyczaj posiada wbudowany podgrzewacz. Dzięki temu napar jest dłużej gorący. Jednak należy pamiętać, aby w dzbanku nie stał dłużej niż 15 minut po przygotowaniu. Tylko przez ten czas zachowa naturalny smak, świeżość i najlepszą jakość.

Kafetierka

Składa się z części dolnej w kształcie stożka i górnej – dzbanka. Do stożka wlewamy wodę. Zakładamy filtr i wsypujemy zmieloną kawę. Następnie przykręcamy górną część i stawiamy na blat kuchenki. Podczas podgrzewania wody, wytwarza się para wodna, która przepływa przez filtr z kawą, skraplając się do dzbanka. Aromatyczny napój będzie gotowy, gdy woda z dolnej części wyparuje. W kafetierce powstanie mocna aromatyczna kawa bez fusów.

Po turecku

Do jej sporządzenia jednej filiżanki naparu należy przygotować jedną łyżkę kawy i jedną łyżkę cukru. Drobno zmielone ziarna mieszamy z cukrem i wsypujemy do tygielka (najlepiej miedzianego) lub innego dostępnego. Mieszankę zalewamy najlepiej odstaną zimną wodą i kilka razy podgrzewamy do chwili aż wywar się podniesie. Robimy to ostrożnie, żeby nie doprowadzić wody do stanu wrzenia. Fusy w tygielku osiądą na dnie, jeśli przed podaniem dodamy kilka kropel zimnej niegazowanej wody.