Zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły

Opublikowano przez Redaktor

Każda mama chce, aby jej dziecko w szkole zjadło zdrowy posiłek, po którym łatwiej się skoncentruje i będzie miało mnóstwo energii na cały dzień. Czasami pociecha opowiada, jak to inni przynoszą chipsy, słodkie batoniki, drożdżówki lub ciasteczka. Jednak świadomy rodzic wie, że w gotowych przekąskach jest znaczna ilość sztucznych barwników, substancji konserwujących i polepszaczy smaku. Nie ulega namowom swojej pociechy, tylko pakuje mu zdrową, samodzielnie przygotowaną przekąskę,. Co się nadaje?

Kanapki na razowym pieczywie

Bywa, że rano zwłaszcza najmłodsi nie mają ochoty na śniadanie, dlatego warto przygotować kanapkę, która będzie pełnowartościowym pierwszym posiłkiem. Obowiązkowo powinna znaleźć się sałata, pomidor czy ogórek. Jako dodatek świetnie się komponuje z chudą wędliną lub serem. Jednocześnie będzie wyglądać bardzo kolorystyczna i zachęcająco do jedzenia.

Owocowe lub warzywne chipsy

W sklepach można zakupić małe paczki z warzywnymi lub owocowymi chipsami, ale lepsze będą przygotowane samodzielnie w domu. Do suszenia można wykorzystać specjalną suszarkę lub nagrzany piekarnik.

Świeże warzywo lub owoc

Obrane i pokrojone w słupki lub plasterki marchewki, ogórek lub czerwona papryka można zapakować dziecku w mały pojemniczek. Będzie to przekąska do szkoły z mnóstwem witamin i minerałów. Podobnie można zapakować obrany owoc, np. jabłko, pomarańczę. Po małe kawałki będzie łatwiej sięgać i jeść.

Domowe ciasto

Słodka przekąska też jest dobra, ale nie za często. Planując niedzielne ciasto warto uwzględnić takie, które dziecku można dać następnego dnia do pojemniczka. Wartościowe może być ciasto jabłkowe, drożdżowe z owocami lub muffinki.

Ciasteczka zbożowe lub batoniki owsiane

Domowe ciasteczka i batoniki to również dobry pomysł na szkolną przekąskę. Można wykorzystać do nich bakalie: rodzynki, morele, orzechy, pestki dyni czy słonecznika świetnie się komponują i rewelacyjnie smakują.

Przepis na łatwe domowe batoniki owsiane

Łatwe do upieczenia, a do ich wykonania można zaprosić maluchy. Z pewnością smakołyk samodzielnie przez nich zrobiony będzie lepiej smakował na przerwie.

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych,
  • 3 jabłka,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 szklanki brązowego cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mleka,
  • około 0,5 szklanki rodzynków (lub dowolne ulubione bakalie).

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Wrzucić  do miski i dodawać po kolei wszystkie składniki i wymieszać. Gdyby  masa była zbyt rzadka można dosypać nieco płatków owsianych, a gdy za sucha – odrobinę mleka. Kwadratową formę do pieczenia ciasta o wymiarach 25×25 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę. Wierzch przykryć papierem i mocno docisnąć, aby później ułatwić sobie krojenie. Tak przygotowaną formę trzeba odstawić na około godzinę czasu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez godzinę. Po ostudzeniu kroić na odpowiednie kawałki.

Słodkie przekąski powinny stanowić mały dodatek do głównego posiłku dziecka. Dobrze jest podać mu zdrowe przysmaki, które zaspokoją głód i dostarczą wartości odżywczych. Nie zapominajmy, aby spakować coś do picia. Soki czy woda mineralna to dobry wybór na przerwę szkolną.